onsdag 5 november 2008

Anrika julprydnader TILL SALU!

Få högtider är så omgärdade av traditioner som julen. Den idylliska bilden av en jul på landet, med glittrande rimfrost och snötäckta grangrenar blir mer och mer sällsynt, i alla fall för oss som bor i den södra hälften av landet. Julgranen är det ändå många av oss som fortfarande gärna pryder på gammalt traditionellt vis - även om den numer allt oftare består av plast. Halmslöjd var den fattiges sätt att smycka sitt hem inför den största helgen på året i början av förra seklet, och julprydnader i halm borgar därför för den där gammaldags julkänslan - det är nästan så man känner doften av nybakade klenäter, pepparkakor och vörtbröd, vid sidan av den ljuva aromen av nygriljerad skinka, glögg och risgrynsgröt. Nedan har jag samlat lite smått och gott som på ett framgångsrikt sätt hjälper oss år 2008 att återkalla den genuina julkänslan, där barnens ögon tindrar ikapp med ljusen som pryder såväl hem som trädgårdar. För den stressade, vars köttbullar kommer från Mamma Scan, pepparkakorna från Mor Annas, sillen från Abba och risgrynsgröten från BOB är det ett lätt sätt att skänka hemtrevnad åt och knyta an till den gamla, mysiga traditionen från lantbrukssamhällena från förr. Beskrivning och pris finns under varje fotografi - och som vanligt är föremålen i mycket gott skick, om inte annat anges.


En vacker liten halmkrans att hänga på ytterdörren, eller varför inte inne i köket. Kransen mäter 18 cm i diameter. 25 kronor tycker jag allt att den är värd med sina fina dekorationer i nedre delen.


Ytterligare en välkomnande halmkrans att hänga på passande ställe. Denna krans är lika stor som den föregående, 18 cm i diameter och prydd med ax med vippor. 25 kronor är lämpligt även för denna, tycker jag.


Till sist kommer "lyxmodellen" av dörrkransar i halm. Prydd med både ax och koskälla, och dessutom lite större än de båda andra; cirka 24 cm i diameter, är denna krans väl värd de 35 kronor jag vill ha för den.


8+1 härliga halmänglar. Jag skriver 8+1, eftersom vingarna på en av änglarna hänger lite på trekvart. Med lite röd sytråd kan du lätt fästa dem. Änglarna är cirka 8 cm höga, och jag tycker att 25 kronor för dem är att betrakta som ett fynd!


10 stycken julbockar, som mäter cirka 9 cm i höjd, och 7 cm på längden. För dessa 10 vill jag ha 30 kronor. Riktigt billiga bockar. ;-)


9 stjärnor från en annan tid. Stjärnorna mäter cirka 11 cm i diameter, och jag vill ha 25 kronor för dem.


Här finns första hjälpen till plastgransägaren, som vill utrusta sin gran med kottar. 9 stycken i halm - var och en mäter cirka 6 cm på höjden. 30 kronor, och de är dina.


I denna sats om 18 stjärnor ingår de sex modeller du ser här ovan, tre av varje sort. Stjärnorna är mellan 10 cm och 11,5 cm i diameter. För 60 kronor blir de din grans vackraste prydnader i jul.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: